blue shadow

Przepis na chleb zmieniający życie

English version below

Nasze zmienił na pewno .... ;) odkąd pieczemy go w domu całkowicie pożegnaliśmy białe pieczywo i niezdrowe mączne produkty. W końcu mamy zdrowy przysmak, który wypełnił lukę ... bo co jako co ... ale świeże pieczywo .. takie, pachnące i chrupiące, jest przepyszne prawda? Tylko co z tego.... kiedy w naszym tradycyjnym chlebie zdrowia jak na lekarstwo? Ile znajdziemy tam niezdrowych rzeczy ... nie sposób wymieniać. Nasz chleb życia za to nie posiada żadnych spulchniaczy ani polepszaczy smaku, nie posiada nawet proszku do pieczenia ani grama mąki, składa się tylko ze zdrowych składników ... i jest idealny dla osób, które poszukują zdrowego, pysznego zamiennika. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni lub modyfikować przepisy i dodawać zawsze coś od siebie to ten chleb jest dla Ciebie idealny. Przepis, który CI proponujemy jest podstawową wersja chleba... możesz go dowolnie modyfikować wg zachcianki smakowej lub potrzeby zdrowotnej.

Możesz dodawać:
- jagody Goi - które są naturalnym źródłem białka, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 oraz witaminy: C, B i E, wapń, żelazo, cynk, selen, fosfor i sporo innych, stanowią bogactwo karotenoidów, polifenoli (zwłaszcza flawonoidów),   za najcenniejsze związki w ich składzie uważa się przeciwutleniacze.
- nasiona babki płesznik które świetnie regulują metabolizm, cenione są za wysoka zawartość błonnika, świetnie się sprawdzają kiedy chcemy zgubić parę zbędnych kilogramów ;)
- żurawinę - która jest bogatym źródłem witamin (C, B1, B2, B3, B6, E, K), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, miedzi, manganu, żelaza), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, garbników, pektyn i innych substancji o działaniu prozdrowotnym, dzięki swoim właściwościom żurawina nie traci wartości w procesie obróbki termicznej
- śliwki suszone -które zawierają sporo witaminy A (5 razy więcej niż świeże), witaminę E (rzadko występuje ona w owocach) oraz dużo witamin z grupy B, oprócz tego mają potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez i sporą zawartość błonnika
- suszone daktyle - które zawierają .... znowu błonnik - super ! spore ilości .... oprócz tego potas potrzebny dla właściwego funkcjonowania naszego serca oraz miedź ważną dla wspomagania naszego układu immunologicznego


To tylko zdrowe propozycje, które możesz wykorzystać i wzbogacić nimi odżywczo swój chleb, możliwości modyfikacji jest ogrom .... puść wodze fantazji i przygotuj .......... chleb swojego życia ❤️
Cudownych doświadczeń i wrażeń podczas przygotowań

przepis - podstawowa wersja:
czas przygotowania: ok 20 minut + 4 godziny oczekiwania i pieczenia
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 20 x 11cm

1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego - najlepsze jest złociste
1/2 szklanki migdałów - migdały można zamienić na pokruszone średniej wielkości orzechy włoskie lub inne - co kto lubi.. 🙂
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych -
2 łyżki nasion chia - opcjonalnie
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z Agawy lub syropu klonowego
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 1/2 szklanki letniej wody

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. W szklance mieszamy wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlewamy płynne składniki do suchych i dokładnie mieszamy wszystko razem przez ok.5 minut. Bardzo ważne jest żeby dokładnie połączyć wszystkie składniki ze sobą i mieszać je odpowiednio długo - to cała tajemnica pysznego niekruszącego się chleba. Odstawiamy na 2 godziny, aż do wchłonięcia się płynów
2. Keksówkę smarujemy cienko olejem kokosowym i przekładamy do środka masę ziarenek. Pieczemy przez ok 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy możemy w niego postukując i słyszymy głuchy, pusty odgłos. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjmujemy z foremki i zostawiamy aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroimy cienkim, ostrym nożem.

Smacznego

 

A co do chleba…? 🙂

Z pewnością już przekonałyście się, że chleb życia wybornie smakuje sam. Jest smaczny, zdrowy i pięknie wygląda.
Czasem jednak nawet największego miłośnika pieczywa nachodzi nieokiełznana ochota na „chleb z czymś” (która z nas nie krzyczała „Mamo! Zrób mi kanapkę z czymś dobrym!”) 😉


„Czymś” okazał się być hummus, czyli pasta z ciecierzycy.


I chociaż nazwa może brzmieć egzotycznie i tajemniczo, to hummus robi się bardzo szybko, a przepis jest wyjątkowo prosty.
Tajemnica dobrej pasty tkwi przede wszystkim w pasji do gotowania i miłości do jedzenia. Jeśli hummus przyrządzacie z radosnym uśmiechem, to niezależnie od tego, co dodacie do podstawowego przepisu, zawsze wyjdzie wyśmienity 🙂

Przepis podstawowy

· ok. 200g ciecierzycy. Możemy użyć ciecierzycy z puszki. W sklepach znajdziecie taką naprawdę dobrej jakości
· kilka łyżek (2-4) tahini, czyli pasy sezamowej. Jeśli nie macie jej w domu, idealnie sprawdzą się orzeszki ziemne. Testowałyśmy 🙂
· 1-2 łyżki oliwa
· możecie dodać odrobinę soku z cytryny

1. Odsączoną ciecierzycę blendujemy
2. Powoli dodajemy pozostałe składniki: tahini lub orzeszki ziemne, oliwę, sok z cytryny
3. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Ważne, żeby nie była zbyt płynna.
4. 4. I gotowe 🤗

Jeśli lubicie eksperymentować, dodajcie suszone pomidory, czarnuszkę, czarny sezam lub harissę, a przede wszystkim szczyptę radości. Będzie najsmaczniej! ❤️

English version

Bread that changes lifes

recipe - basic version:
preparation time: about 20 minutes + 4 hours of waiting and baking
Ingredients for one baking sheet of 20 x 11cm size

1 cuo of sunflower seeds
3/4 cup of linseed - the best is golden brown
1/2 a glass of almonds - medium-sized walnuts or other nuts can be used instead- which ever You like,,,
1 and 1/2 oatmeal flakes -
2 tablespoons of chia seeds - optional
10 heaped tablespoons of ground linseed
2 teaspoons of salt
1 tablespoon of agave syrup or maple syrup
5 tablespoons of dissolved coconut oil
1 1/2 cup of lukewarm water

Preparation:
1. Warm up the oven to 180 degrees. Mix all dry ingredients in a large bowl. In a cup, mix water, agave syrup and coconut oil. Pour the liquid ingredients into the dry ones and mix them well together for about 5 minutes. It is very important to mix all the ingredients together long enough in order to avoid bread from crumbling later - this is the whole mystery of delicious bread. Put it aside for 2 hours until the liquids are absorbed
2. Rub the baking sheet with coconut oil and put the grains inside. Bake for about 50-60 minutes, the bread is ready when we can tap it and hear a deaf, empty sound. Remove from the oven, put aside for an hour to cool down. Then, gently remove the mold and leave until completely cooled, preferably overnight. This is very important, because even a lukewarm bread can still crumble. Cut with a thin, sharp knife.

 

Hummus

Basic recipe
 
· 200g of chickpeas. We can use canned chickpeas. You can find really good organic one in stores.
· A few tablespoons (2-4) of tahini, or sesame. If you do not have it at home, peanuts will be perfect. We tested :slightly_smiling_face:
· 1-2 tablespoons of olive oil
· You can add a bit of fresh lemon juice
 
1. Blend the drained chickpeas
2. Slowly add the rest of ingredients: tahini or peanuts, olive oil, lemon juice
3. Blend to obtain a smooth mass. However, it is important that it is not too smooth.
4. And... it's ready :hugging_face:

If you like to try new things, add dried tomatoes, black cumin, black sesame or harissa, and above all a pinch of joy. It will be the tastiest! <3

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium